Schach den Betrug

MEER Onderzoek woonde op 12 en 13 februari een seminar bij in het Duitse Münster met de titel “Schach den Betrug”. Naast veel technische ongevalsanalisten, waren ook van diverse verzekeraars schadebehandelaars en juristen aanwezig. Doel van deze bijeenkomst was onder meer om door het toepassen van technisch onderzoek naar een (mogelijke) in scene gezette aanrijding, de kans op succes voor het bewijs van verzekeringsbedrog te vergroten.

Zoals in de eigen praktijk van MEER Onderzoek al was opgevallen, is het noodzakelijk om naast een technische analyse, ook goede (lees gedetailleerde) verklaringen van de betrokkenen op te nemen over de toedracht en de omstandigheden van de geclaimde aanrijding. Juist op basis van die verklaringen kan een technische analist schieten, om de gefingeerde schade te tackelen.

Verder werd duidelijk dat ook nieuwe auto’s steeds vaker worden gebruikt bij verzekeringsbedrog. Opvallend waren verder meerdere voorbeelden waarbij het (georganiseerde) criminelen nog steeds lukt om een zwaar beschadigde auto in meerdere landen te incasseren. Zo werd een zeer zwaar beschadigde Ferrari in acht landen geclaimd en uitgekeerd. Een roep om meer internationale samenwerking werd daarom door velen gedaan.

Tot slot dienen niet alleen schades met een geringe geweldsinwerking (maar met een grote financiële schade) nader onderzocht te worden. Ook schades met een grotere geweldsinwerking, waarbij de kans op letsel bij de inzittenden aanwezig is, dienen goed tegen het licht te worden gehouden. Ook bij de in scene gezette aanrijdingen gaat immers weleens iets fout…

IMG_9682 uitsnede